pátek 19. června 2015

7 rad, jak zatočit s bolestmi zad

Mnozí z nás důvěrně znají bolest zad. Ať už bolest krční páteře, hrudní nebo bederní. Někteří znají spíše bodavou bolest v jednom místě, jiní naopak trpí komplexní bolestí zad, u které nedokážou lokalizovat místo bolesti.

Zde je několik tipů, jak se vyhnout bolesti zad a jak s ní zatočit:
  1. pravidelné cvičení – je základem. Zvláště důležité je slovo „pravidelné“. Občasné cvičení totiž příliš účinné není, zvláště tehdy, pokud je prováděno špatně. V důsledku nedostatku času se někteří z nás dostanou ke cvičení jednou za čas a pak mají tendenci vše jak se říká dohnat. To znamená, že se přetěžují a dávají si tak říkajíc do těla. V konečném důsledku si pak spíše ublíží, nežli pomůžou. V případě, že si nejsme jisti správnou technikou cviků, je na místě využít služeb osobního trenéra nebo fyzioterapeuta. Některé svaly totiž potřebují posílit, jiné protáhnout. Obojí je nezbytné pro správné držení těla. Nesoustředíme se pouze na svaly zad, ale jejich zdraví ovlivňují také svaly hrudní a břišní. Cvičení by tedy mělo být vždy komplexní, nikoli zaměřené pouze na jednu svalovou partii. Je nutné posílit také hluboké svalstvo.
  2. masáže – rehabilitace – po cvičení je velmi důležitý odpočinek, který pomáhá svalům regenerovat. Mnozí z nás na tuto důležitou část zapomíná. K odpočinku patří masáže, případně rehabilitace. Správným výběrem masáže dochází k uvolnění napětí svalstva, jeho prokrvení a odplavení škodlivin z organismu. Je zapotřebí svěřit své tělo skutečnému odborníkovi, který ví přesně, co potřebujete. Nejsou důležité trendy v masážích, které letos frčí, ale správná manuální masáž od šikovného maséra.
  3. spánek – dostatečný spánek na kvalitní matraci je další součást odpočinku. V dnešní uspěchané době si mnozí z nás nedopřejí pravidelný a nerušený spánek, zvláště se nevěnujeme kvalitě matrací a výběru polštářů. Ale i to je velmi důležité a ovlivňuje to bolesti zad. Správná pozice ve spánku vám zaručí bezbolestné vstávání. Matrace by neměla být ani příliš měkká, ani příliš tvrdá. Při nákupu matrace je důležité ji vyzkoušet a vybrat tu, která je pro nás nejpohodlnější. Co se týče polštářů, měli bychom volit spíše menší, nežli ty objemnější. Staré a proleželé matrace by měly jít ihned z domu.
  4. správné sezení – mnozí z nás pracují v kanceláři a tráví tak sezením většinu svého času. Proto není překvapením, že i správné sezení má velký vliv na bolest zad.  Je potřeba naučit se správné umístění nohou a rukou při sezení u stolu. Soustředit se na rovná záda, nehrbit se. Případně si pořídit balanční polštář, na kterém při pouhém sezení posilujeme hluboké svalstvo. Výběr vhodné židle také dělá mnoho.

  5. správné zdvihání věcí – často se ocitneme v situaci, že ze země zvedáme těžké věci, jako např. nákup, dítě apod. I při této obyčejné činnosti je nutné dbát na správné držení těla. Zdvihání věcí z předklonu totiž ohrožuje stav naší páteře. Měli bychom se tedy naučit zdvihat věci z podřepu a hlídat si rovná záda.
  6. teplo – ne nadarmo nosíváme v zimě tílka nebo někteří z nás bederní pásy. Obojí zajišťuje teplo, bederní pás navíc stabilitu páteře. To samé můžeme aplikovat na krční páteř. Šály a šátky nám udržují krční páteř v teple. Jistě znáte ten pocit, když vám nastydne krční páteř a nemůžete se hnout. Teplo léčí, je nezbytné pro regeneraci svalů a účinnost krevního a lymfatického systému.
  7. psychika – ono i zdravý psychický stav dělá svoje. Stres, napětí – to vše negativně působí na náš organismus, včetně páteře. Zablokovaná krční páteř, bolesti beder apod. mohou být psychosomatického rázu. Proto bychom se měli věnovat duševní hygieně, ať už se jedná o meditaci, psychoterapii, nebo výkon jakékoli činnosti, která nás psychicky uvolní.

Bolest zad může mít mnoho příčin. U někoho je to bolest poúrazová, u mnohých z nás je ovšem bolest způsobená nedodržením zdravého životního stylu. Nejen výše uvedené body vedou k odstranění bolesti. Také zdravý jídelníček a dostatečný pitný režim dělá svoje. Nejenže tím zásobujeme organismus vitamíny a minerály potřebnými k obnově buněk, ale zároveň je naše tělo schopné odplavovat škodliviny a bojovat s nežádoucími látkami. Páteř trpí vlivem vysoké hmotnosti, která je dána právě špatnou stravou a nedostatkem pohybu. Dalším důležitým aspektem je výběr vhodné obuvi, kterou mnozí z nás podceňují. Kupujte tedy ortopedické boty nebo si nechte vytvořit vložky do bot přímo na míru. Jistě se vám to vyplatí.


Bolest zad je často způsobena dlouhodobou zátěží, ať už fyzickou nebo psychickou. Nezapomínejme tedy na svou páteř a hýčkejme si jí. Držme své tělo ve vzpřímené poloze, zbytečně se nehrbme. A zkusme se po ránu vždy protáhnout, protože pak se nám bude lépe vstávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář