pátek 8. května 2015

Co je vbočený palec a jak na něj?

Vbočený palec, nebo také Halux valgus je častým onemocněním zvláště u žen. Jednou z možných příčin vzniku je totiž nevhodné obouvání. Převážně se jedná o boty na vysokém podpatku, úzké a špičaté. Správné obouvání je základním pilířem při léčbě deformativních změn na kostře nohy a nemělo by se v žádném případě zanedbávat.

Vbočený palec je častým onemocněním a správný odborník by měl vždy umět dobře poradit a vysvětlit princip choroby. Často se zaměňuje s podobným názvem Vybočený palec, což je onemocnění vzniklé výhradně úrazem. Tento vybočený palec vzniká tak, že pokud se zraníte v okolí základního kloubu palce, dochází k jizevnatění a svrašťování kůže a tím k vybočení palce od prstů směrem ven.

Vraťme se zpět k vbočenému palci a jeho příčinám. Často totiž působí několik příčin současně – a to např. revmatismus nebo dědičnost. I proto dochází k této chorobě postupně a propuká převážně v pozdějším věku. Je nezbytné jednat preventivně zvláště pokud se toto onemocnění vyskytuje v rodině. Člověk by se měl co nejvíce zajímat o podstatu choroby a jejímu předcházení a zvolit adekvátní péči o chodidla, aby nemoc nenastala, nebo pokud se projeví, aby její dopady na chodidlo byly co nejmenší.

Pedikér ve své praxi nemůže zcela zasáhnout do léčby vbočeného palce, to náleží doktorům. Může ovšem klientovi vysvětlit, oč se vlastně jedná a jaké postupy zvolit, aby se ulevilo od bolesti. Kromě vhodných bot také správná masáž chodidla dokáže zázraky.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář