sobota 20. června 2015

Magická síla kopřiv


Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá bylina s hluboko zubatými listy. Daří se jí převážně v půdě bohaté na dusík. Kopřiva má žahavé chloupky, které nás dokážou pěkně popálit. Pro svou žahavou schopnost bývá označována také jako žahavka. Tato rostlina je bohatá na minerály a vitamíny. Obsahuje kromě kyseliny mravenčí i histamin a acetylcholin. Histamin způsobuje svědění, acetylcholin pálení. Kvete od června do září. Je až 150 cm vysoká.

Setkáme se s ní nejčastěji v lesích, křovinách, v příkopech a podél cest nebo u plotů. Ale vzpomeňme si, kdy naposledy jsme si této rostliny všimli? Kdy naposledy jsme se u ní zastavili a prohlédli si jí? Je často vnímána jako nevhodný plevel, splývá s vysokou trávou a je snadno přehlédnutelná. Přesto jsou její účinky nezpochybnitelné, kdysi bývala oblíbenou rostlinou pro své léčivé vlastnosti.

Rostlinu můžeme tedy označit jako léčivku. S úspěchem ji lze použít do čajů, polévek, vaječných omelet, nádivek nebo z ní vytvořit zajímavou variantu špenátu. Pro svou pevnost našla uplatnění také ve výrobě nití, lan, provazů apod. Její odvar můžeme využít také jako vlasovou kosmetiku. Můžeme velmi snadno vytvořit i kopřivový olej.

Působí diureticky. Využít jí lze u revmatismu, při otocích, při nachlazení a pro posílení krevního oběhu či na léčbu ekzémů.

Čaj si připravíte jednoduše – čerstvě natrhané listy s natí opláchneme. Poté přelijeme vařící vodou a necháme cca 10 minut louhovat. Poté scedíme. Čaj lze připravit i ze sušených kopřiv. Uplatníme především při nachlazení.

Příprava oleje z kopřiv je následující – čerstvé kopřivy opláchneme a vložíme do skleněné láhve. Zalijeme rostlinným olejem a uzavřeme. Necháme stát na slunci 4-6 týdnů, občas protřepáme. Poté scedíme do tmavé láhve. Vytvořeným olejem můžeme např. mazat revmatické klouby.

Příprava odvarů či výluhů je velmi snadná a zabere nám jen pár chvil. Stačí si vzít rukavice a natrhat čerstvé kopřivy, kterých je v tuto chvíli okolo nás spousta. Není nic lepšího, než čerstvý čaj z kopřiv nebo omeleta ochucená zelenými lístky.

Z kopřiv můžeme snadno vyrobit i ochranný postřik proti mšicím. Stačí natrhat kopřivy a zalít je studenou vodou. Poté je nechat louhovat cca 24 hodin. Přecedíme a můžeme aplikovat na rostliny napadené mšicemi.

Kopřivy dle lidových tradic bývaly spojovány s bleskem a s podsvětím. Říká se, že „kopřiva v ruce zažene strašidla a zlé duchy.“

Mějme na paměti, že největší sílu mají kopřivy teď na jaře.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář