pondělí 17. srpna 2015

Alergie - postrach dnešní doby


Alergie je nepřiměřená reakce organismu na alergen. Alergeny jsou látky, které způsobují alergii. Jsou to tzv. exogenní antigeny (vnější látky vyvolávající specifickou imunitní reakci). V běžném životě ve zdravém těle dokáže organismus rozeznat nebezpečné látky a upozornit na to varovnými signály. U alergiků ovšem můžeme mluvit o tom, že tělo nemá dokonale rozvinutou tuto rozeznávací schopnost a tak reaguje přehnaně i na ty látky, na které by při běžném chodu nereagovalo. Vyvolávají tedy u vnímavějších jedinců patologickou imunitní reakci.

Možné alergeny:

  • Prach
  • Hmyzí alergeny
  • Léky
  • Potraviny
  • Zvířecí srst
  • Kosmetické výrobky

Příznaky alergie jsou různorodé a vždy záleží na druhu alergenu, který je vyvolává. Může se jednat o svědění či zarudnutí kůže, zduření nosní sliznice, ekzémy, vyrážky, dušnost a v nejhorším případě tzv. anafylaktický šok, který je život ohrožující. Tyto alergické reakce jsou odpovědí na tvorbu alergických protilátek, které se v těle vytvoří.

Když jsem před několika lety působila jako zdravotník na dětském táboře, vyděsil mě počet dětí – alergiků, kteří měli od rodičů balíčky s léky proti alergii a které jsme museli vést v evidenci. Není pochyb, že počet alergiků je v dnešní generaci oproti dřívějším vyšší. Přisuzuje se to nezdravému životnímu stylu, zvýšené stresové zátěži a některé matky to svádí na přemíru očkování. Snižování odolnosti dětí vůči alergenům je výrazný a každopádně je daný způsobem života.

Alergie se u nás může rozvinout v jakémkoli věku. Hovoří se o tom, že alergie je dědičná. Pokud má jeden z rodičů alergii, je 30% pravděpodobnost, že bude mít alergii i jeho dítě. Pokud mají alergii oba rodiče, procenta se zdvojnásobí. Nelze ovšem brát v úvahu pouze dědičné faktory, hrají zde roli i jiná hlediska. Jedná se např. o celkový zdravotní stav jedince a prostředí, ve kterém žije.

Počet alergiků v ČR se v posledních letech ustálil na cca 880 tisíc lidí dle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Tento počet se týká pouze pacientů, kteří se léčí ve zdravotnických zařízeních, skutečný počet alergiků může být tedy vyšší. Za rok 2012 se na alergologických pracovištích léčilo přesně 888 748 pacientů. Z toho bylo 49% dětí do 19 let a 51% připadalo na pacienty starší 20 let. Nejčastějším onemocněním byla senná rýma a astma.

Alergii můžeme zařadit do civilizačních chorob a jen těžko se odhaduje, jaký vývoj toto onemocnění bude mít v budoucích letech. Přecitlivělost organismu na cizorodé látky způsobuje oslabení a vyčerpání z nepřiměřených reakcí a tito jedinci jsou tedy náchylnější k vlivům okolí. S tímto onemocněním se musíme naučit žít a přizpůsobit se mu, což nám způsobuje také sociální problémy.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář