čtvrtek 3. září 2015

Jak se bránit mykóze nohou?

Od paní Libuše K. mi přišel tento dotaz. S jejím svolením ho zde mohu publikovat. 


Mykózy, neboli plísně jsou velmi častým onemocněním dolních končetin. Na chodidlech se s nimi můžeme setkat například na nehtech nebo v meziprstních prostorách. Plísně napadají oslabený organismus a dají se snadno přehlédnout. Proto si jich jedinec mnohdy dlouho nevšimne a upozorní ho až pedikér nebo doktor. Plísně mohou svědit, často jsou spojeny se zápachem nohou.

Meziprstní mykózy se dělí do tří stupňů, od obyčejné zapařeniny až po hlubokou mykózu. Vznikají především špatným vysušováním meziprstních prostor. U této mykózy je tedy stěžejní důkladné vysušování prostorů mezi prsty ručníkem, případně si vždy večer před spaním prsty rozevřít vatovými válečky.

Podnehtová plíseň, neboli onychomykóza má několik forem. Nehet při onemocnění většinou změní barvu, ztloustne a začne se drolit. Na první pohled je nehet nemocný a nevzhledný. Mykóza může ze začátku napadnout pouze jeden nehet, ale mějme na paměti, že je vysoce přenosná, takže je jen otázkou času, kdy postihne i nehty ostatní.

Vzhledem k vysoké nakažlivosti je v akutním stádiu zakázáno provádět pedikúru. Na pozoru by se měli mít také ostatní členové domácnosti, protože se mykóza může schovávat v ručnících, kobercích, bačkorách. Z toho důvodu je vhodné vždy na návštěvách nabízené přezůvky odmítat, protože nikdy nevíme, v jakém stavu jsou chodidla našeho hostitele.

Plísni se daří ve vlhkých prostorách, proto k nákaze často dochází v bazénech a saunách. Prevencí je nošení přezůvek, větrání končetin, prodyšná obuv, bavlněné ponožky a hygiena nohou. V případě napadení je vhodná konzultace s lékařem nebo lékárníkem. Na trhu jsou volně dostupné mastičky, zásypy nebo vodičky na mykózy nohou.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář