pondělí 21. září 2015

Jak se zbavit pálení žáhy

Pálení žáhy je způsobeno návratem obsahu žaludku do jícnu. V trávicí soustavě se potrava pohybuje pouze jedním směrem. V případě, že se potrava s obsahem žaludeční kyseliny vrací zpět do jícnu, způsobuje to nepříjemnou pálivou bolest za hrudní kostí, která se šíří až ke krku. Pyróza, jak se toto onemocnění také nazývá, je způsobena přílišnou konzumací tzv. kyselinotvorných potravin. Mezi ně můžeme zařadit bílý cukr, pivo, pikantní koření, ořechy, příliš tučná jídla, čokoládu, citrusové plody apod.
Pyróza trápí také mnoho těhotných žen, a to kvůli tlaku zvětšené dělohy na žaludek. Často se vyskytuje také u obézních lidí. Pálení žáhy bychom neměli podceňovat, protože může být příznakem např. zánětu jícnu.
Léky na pyrózu dostupné v lékárně se nazývají antacida. Ty dokáží neutralizovat kyselinu chlorovodíkovou, která se společně s potravou vrací ze žaludku do jícnu. Účinným lékem je také jedlá soda nebo mléko.
Pálení žáhy lze ovšem zmírnit i akupresurou. Akupresurní bod si vyhmatáme velmi snadno ukazováčkem. Nachází se mezi klíčními kostmi těsně nad hrudní kostí v malém prohloubení. Do těchto míst si vždy instinktivně saháme při pálení žáhy, aniž by mnozí z nás věděli, že se jedná právě o akupresurní bod. Stačí mírný tlak proti hrudní kosti.
Na pyrózu působí příznivě také byliny, jako např. proskurník lékařský a tužebník jilmovýProskurník lékařský je známý spíše pod svým lidovým názvem ibišek. Tato rostlina je spojována s láskou. Věřilo se, že působí jako přirozené afrodiziakum. Dá se využít ve formě čajů, mastí nebo obkladů, kdy se zpracovávají nejen listy byliny, ale také její kořen.
Tužebník jilmový, známý také pod názvem kozí brada, je vytrvalá rostlina, která voní po hořkých mandlích. Z jeho staršího názvu „Spiraea“ vzniklo slovo „aspirin“, jehož hlavní použití je převážně při bolestech a zvýšené teplotě. Účinkuje ovšem také při pyróze.
Pálení žáhy souvisí s naší psychikou. V případě, že nemá jasné vysvětlení, může být důsledkem mentální nerovnováhy, kdy vnitřně bojujeme s agresí a zlostí v našem těle, kterou nechceme dávat najevo. Snažíme se pak tzv. polykat zlost, což je právě příčinou vzniku pyrózy. Jsme pak mrzutí a podráždění. Proto je důležité vždy projevovat své city a nebát se ze sebe dostat vše, co nás trápí.
Pálení žáhy je způsobeno stylem našeho života. Neustále někam pospícháme, neumíme se v klidu najíst, vyhledáváme převážně rychlé občerstvení a máme nedostatek pohybu. Naučili jsme se polykat prášky bez otázek, jaký to má vliv na náš zdravotní stav. Je snadnější koupit si antacida, která nám uleví, než se zamyslet nad tím, jak změnit svou životosprávu.
Proto je žádoucí po jídle odpočívat. Měli bychom jíst v klidu, pomalu a bez stresu. Dbát na správný výběr potravin. A v žádném případě bychom se hned po jídle neměli shýbat. Tyto jednoduché kroky velmi snadno zabrání vzniku pyrózy, aniž bychom museli utrácet peníze za zbytečné léky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář