pondělí 12. října 2015

Jak vyzrát nad nespavostí?

Nemůžete večer usnout? Nebo se zčistajasna probudíte v noci a pak nemůžete zabrat? Obtěžuje vás nespavost a počítání oveček nepomáhá? Jde o klasickou poruchu spánku, jejíž příčina se dá lehce vypozorovat. Často člověka obtěžují myšlenky týkající se běžných problémů nebo rušivé elementy.
Nespavost se může vyskytovat jednou za čas nebo také v pravidelných intervalech. V každém případě vás to vyčerpává jak fyzicky, tak psychicky. Ráno jste nevyspalí a přes den máte chuť zabořit hlavu do polštáře a probdělé noční hodiny dohnat. Častými příznaky kromě únavy je rozladěnost, stres, deprese a bolest hlavy. Je tedy na čase s tím něco dělat.
Pokud se v noci probudíte a nemůžete znovu usnout, honí se vám hlavou různorodé myšlenky, které ve tmě a v noci vypadají mnohdy hrozivěji než v denním světle. Člověk často přemýšlí o problémech z předchozího dne a vrací se k nepříjemným situacím. Nebo také začne uvažovat o tom, co vše musí zařídit po probuzení. Těchto myšlenek se obvykle nemůžeme zbavit a udržují nás vzhůru.
Nabízí se hned několik možností, jak vyzrát nad nespavostí. Základním pravidlem je ideální prostředí pro spánek, tedy kvalitní postel a čerstvý přísun vzduchu. Těžko se také spí hladovému člověku, proto je nutné dbát na pravidelnou stravu a neusínat s prázdným žaludkem. To ovšem neznamená, že se večer přejíte – i to může mít na spánek negativní vliv. Přes den je vhodné také vykonat nějakou fyzickou aktivitu, zacvičit si nebo jít na procházku. Tělo uvolní přebytečnou energii a napětí a vám se poté bude mnohem lépe spát. Pokud máte hodně starostí a obklopuje vás stres, není na škodu ho ze sebe dostat meditací nebo jógou.
Vítejte soumrak a vědomě ukončete svůj den. Posloužit vám k tomu může určitý rituál, který vždy před spánkem provedete. Ať už se jedná o výše zmíněnou večerní procházku nebo pouhé čištění zubů. Svůj den se snažte ukončit, uzavřít ho. V případě, že vás trápí něco, co jste během dne nestihli, rozlučte se s těmito myšlenkami větou: „Ráno moudřejší večera.“
Pomoci si můžeme také bylinkami nebo akupresurou. Akupresurní bod na podporu spánku si lze snadno vyhmatat. Pravý prostředníček položte mezi obočí a nejméně 5 minut masírujte směrem dolů. Existuje další řada akupresurních bodů pro poruchy spánku, tento je však nejjednodušší a snadno ho najdete.
Na nespavost lze také využít léčivou sílu bylinek. Např. dobromysl nebo heřmánek jsou zaručenou pomocí. Podle lidových pověr vám dobromysl zajistí štěstí a ochranu před zlem, pokud ho máte ve své blízkosti. Už z jeho názvu je zřejmé, že nám navozuje dobrou mysl a tlumí stres. Heřmánek má zase mírně sedativní účinky. Slabší čaj z těchto bylinek vám tedy umožní klidnější spánek. V případě, že tyto dvě byliny na svých zahradách nenajdete, nezoufejte. Podobné vlastnosti má také třezalka, řepík nebo levandule.
Ať už se rozhodnete bojovat proti nespavosti jakýmkoli způsobem, musíte vždy najít příčinu této poruchy spánku a s touto příčinou začít pracovat. Nesahejte hned po tabletách, i když je to nejjednodušší řešení. Zkuste dosáhnout kvalitního spánku přirozenějšími a méně drastickými cestami. Tak tedy, dobrou noc.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář