středa 9. prosince 2015

Dobrý den, jsem masér a zajímá mne, jestli můžu své klienty ošetřovat s akutní bolestí nebo blokádou? Často mi někdo přijde, že se nemůže narovnat a slýchám od kolegů, že dělají manuální napravování. Je to vhodné?

Na tento dotaz odpovídá Elen Dürichová, autorizovaná osoba v oboru Sportovní masáž


Dobrý den,

v žádném případě by masér neměl odstraňovat akutní bolestivost svalstva u svých klientů. Tato odbornost patří pouze do rukou lékaře ortopeda či fyzioterapeuta.

Jako kvalifikovaný masér byste měl správně posoudit stav klienta a pokud to jeho stav vyžaduje, doporučit mu návštěvu lékaře či fyzioterapeuta. V případě, že vyhodnotíte daný stav jako méně závažný, můžete zvolit klasickou manuální masáž nebo jinou formu ošetření, jako např. baňkovou masáž či reflexní terapii. Zde je ovšem na místě provádět masáž jemně a s opatrností, abyste zasaženou svalovou partii efektivně a cíleně uvolnil. 

V případě, že si nejste jistý, zda klient patří do Vašich rukou, je lepší poslat klienta k odborníkovi. Jako kvalifikovaný masér byste měl vždy zvolit správný postup ošetření a pokud si to daná situace žádá, je vhodná konzultace s lékařem či fyzioterapeutem. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář