pátek 17. dubna 2015

Šátkování - aneb nosíme dítě v šátku

Jistě to znáte – dítě se dožaduje vaší přítomnosti a vy máte plné ruce práce. Jako žena musíte zvládat nejen péči o ratolest, ale také o domácnost, jako je úklid a vaření. Kde na to vzít čas, když se na vás vaše dítě neustále věší?

Zvláště malé miminko si žádá přítomnost matky téměř neustále. Je nervózní, když svou maminku nemá na blízku. Potřebuje jí vidět, cítit a dotýkat se jí. A tak ženy začaly své děti nosit. Nejprve na rukou, což bylo krajně nepohodlné. Nejenže z toho bolí ruce, ale zároveň nemůžete nic jiného do rukou vzít ani přemístit. Poradily si s dlouhými látkami, kterými své děti zavazovaly na tělo. Bylo to pohodlné, praktické a ženy tím získaly volné ruce na práci. Vázání dětí do šátků má bohatou minulost a každopádně to není nic nového. Jen se to v dnešní době dotáhlo téměř do dokonalosti.

Vázání dětí do šátku, nošení dětí v ergonomických nosítkách či babyvacích se těší čím dál tím větší oblibě. Není to ovšem levná záležitost. V případě, že si jedno z toho pořídíte, otevírají se vám další možnosti aktivit s dětmi, které byste s kočárkem jen těžko absolvovali.


Nosit se může dítě už od narození, nosnost šátků či nosítek bývá cca do 20-25 kg. Dítě je v šátku příjemně schouleno a tak není divu, že děti nošení milují. Zároveň cítí přítomnost blízké osoby, její teplo a tlukot srdce, což má pozitivní vliv na psychický stav dítěte. Ovšem i pro rodiče má nošení příznivý vliv, protože objímají své dítě a dotyk je přeci základním stavebním kamenem při vytváření vztahu mezi rodičem a dítětem.


Šátky můžeme rozdělit na elastické a pevné. Elastické se lépe vážou a jsou tak vhodnější pro nováčky ve vázání šátků. Pevný šátek už vyžaduje trochu cviku. Ať už zvolíte jakýkoli typ šátku, musíte dbát převážně na správné umístění miminka. To bývá častou chybou. Je mnoho typů úvazů, většina rodičů si oblíbí jeden nebo dva a ty neustále opakuje, až se je dokonale naučí. Základním pravidlem při nošení dětí je vždy správné umístění hlavičky a nožiček, zvláště u novorozence. Nevýhodou šátku je složitost úvazů a tedy časová náročnost při vázání. Často není čas si v klidu šátek připravit a miminko do něj umístit. Z tohoto pohledu je praktičtější ergonomické nosítko, které pouze přicvaknete.


Jedním z argumentů odpůrců šátků je předčasná vertikalizace miminka a špatná pozice nohou při chybném úvazu s negativním vlivem na kyčle. Je ovšem nutné zmínit, že nošení v šátku či nosítku by měl rodič využívat pouze pár hodin denně, rozhodně by se nemělo jednat o celodenní nošení. V tomto případě se pak výše zmíněný negativní vliv nošení vylučuje.
Proto při zachování pravidel nošení dětí má tato metoda pouze a jedině příznivý dopad na fyzický i psychický vývoj dítěte.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář