sobota 3. října 2015

Dobrý den, mám klienta – diabetika, který bere léky na ředění krve a má vyšší krevní tlak. Na palci má ztluštělý a šedý nehet, který praská. Myslíte, že se mi ho povede dát ještě dohromady? Případně prosím poraďte co s tím, jaký mám zvolit postup? Zkoušela jsem obrušovat rašplí, ale příliš to nepomohlo.

Tento dotaz jsem obdržela od naší bývalé studentky, která v oboru Pedikúra teprve začíná podnikat. 


Dle toho, co popisujete, se může jednat o druh nehtové mykózy, proto musíte být při kontaktu s klientem obzvláště obezřetná. Klienta s mykózou bychom vždy měli odebrat k lékaři, který mu nasadí léčbu. Pokud mu chcete ulevit, můžete nehet opatrně ošetřit. V případě, že bere léky na ředění krve, hrozí při probroušení nehtu krvácení a s ním spojená rizika. Takže bych u něj byla velmi opatrná, vždy důkladně dezinfikujte a nehet po ošetření raději přelepte náplastí. 

Mějme na paměti, že klienty s mykózami bychom měli ve své praxi odmítat. Pokud je přesto přijmeme, musíme o to víc dbát na bezpečnost nejen samotného klienta, ale také sebe. Tzn. je nezbytné používat ochranné prostředky, jako jsou rukavice apod. 

Předpokládám, že je pán vyššího věku. Všechny tyto faktory, jako diabetes mellitus, léky na ředění krve, hypertenze a vyšší věk, velmi negativně ovlivňují léčbu a proto je žádoucí vše konzultovat s lékařem. 

Můžete se obrátit na podiatra ve svém okolí, který vašeho klienta přijme do péče. Podiatři se specializují právě na problémy nohou u diabetiků. Mnozí podiatři pak úzce spolupracují s pedikéry. Seznam podiatrických ambulancí ve svém kraji najdete na www.diab.cz.

Je to především dlouhodobá práce a zlepšení můžete očekávat až po několika pravidelných návštěvách. Nejlepší je zvolit polosuchou nebo suchou metodu ošetření. Polosuchá se provádí pomocí změkčovače nehtu, kdy se s nehtem po aplikaci přípravku lépe pracuje. Můžete pak snadno nehet ostříhat, vyčistit vhodnými nástroji a zbrousit. Zbrousit můžete rašplí, kterou ovšem mnohdy nedocílíme adekvátního výsledku. Proto doporučuji zvolit brusku s vhodnou frézkou a otáčkami. Po ošetření můžete aplikovat antimykotický přípravek nebo nehet dezinfikovat.

Aby došlo ke zlepšení stavu nehtu, je velmi důležité nejprve zbavit nehet mykózy. To obnáší dlouhodobou a trpělivou léčbu pod dohledem vás, jako pedikéra, a doktora podiatra. Odhaduji, že k výraznému zlepšení dojde cca za půl roku, přesto je můj odhad velmi orientační, protože vzhledem k nedostatku bližších informací o klientovi nemůžu být konkrétnější.


Každopádně držím palce a přeji hodně úspěchů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář